Солідарність із вченими-біженцями з України від Програми “Горизонт Європа”

Програма “Горизонт Європа” підтримує українських вчених та дослідників.

Звертаємо вашу увагу на дві важливі дії з боку Європейської Комісії для підтримки українських організацій та українських вчених, які безпосередньо постраждали від війни.

1) Статус України у програмі Горизонт Європа. Україна зараз включена у два списки країн, а саме у перелік асоційованих країн де ми були включені з самого початку програми, та у перелік країн з низьким та середнім рівнем доходу ( low- to middle-income countries).
Останнє дає можливість фінансувати наші організації, незважаючи на затримку із ратифікацією угоди про Асоціацію до програми Горизонт Європа.

2) Європейська комісія листом від директорату досліджень та інновацій звернулась до консорціумів тих проєктів Горизонт 2020 та Горизонт Європа, які уже виконуються. У листі ще раз підкреслено те, що українські організації можуть отримувати фінансування, навіть без ратифікації угоди про Асоціацію до програми Горизонт Європа, а команди проєктів просять звернути особливу увагу для запрошення українських дослідників на відкриті вакансії проєктів.

Повний текст листа
Переклад листа українською мовою