Стипендії для навчання на докторській програмі Берлінської школи з соціальних наук

Берлінська вища школа соціальних наук при Інституті соціальних наук університету Гумбольдта (Berlin Graduate School of Social Sciences, Берлін, Німеччина) оголошує прийом заявок на навчання на міжнародній докторській програмі починаючи з вересня 2010 року.

Школа є частиною регіональної мережі провідних дослідницьких інституцій у галузі соціальних наук, таких, як Берлінський дослідницький центр з соціальних наук, Центр імені Марка Блока, Німецький інститут економічних досліджень, а також частиною загальноєвропейської мережі навчально-дослідницьких програм такого спрямування.

Навчання на докторській програмі Берлінської школи соціальних наук триває три роки. Окрім того, пропонується навчання на так званому підготовчому курсі (“introductory year”), впродовж якого докторанти отримують необхідну теоретико-методологічну підготовку для написання дисертації. Після успішного захисту дослідницької пропозиції докторанти мають змогу продовжувати роботу над своїм проектом у рамках докторської програми. В залежності від теоретичної та методологічної підготовки аплікантів, їм можуть запропонувати місця або на підготовчому курсі, або власне на докторській програмі.

Докторанти Школи отримують стипендію у розмірі 1 200 євро на місяць. Під час навчання на підготовчому курсі докторанти отримують щомісячну стипендію обсягом 800 євро.

Дослідницькі пропозиції аплікантів мають бути в руслі таких двох тем:

    1) забезпечення соціальної рівності (проблеми соціальної структури суспільства, соціальна нерівність, проблеми міграції і культурного різноманіття, соціальні рухи та соціальні конфлікти);
    2) забезпечення демократії (функціонування зрілого та молодого демократичного устрою, перехід до демократії та автократія, роль громадянського суспільства у сучасних демократіях, політичні інституції та демократія, демократизація наднаціональних інституцій).

Перевагу буде надано пропозиціям компаративних досліджень, а також пропозиціям, котрі поєднували б обидва тематичні спрямування.

Для участі у конкурсі необхідними є такі документи:

    1) мотиваційний лист (максимум 500 слів);
    2) СV кандидата;
    3) документ про рівень володіння англійською мовою;
    4) дослідницьку пропозицію (5 – 10 сторінок);
    5) документи про освіту та їх переклади на англійську;
    6) два рекомендаційні листи.

Усі необхідні документи в електронному форматі мають бути прикріплені до онлайнової аплікаційної форми.

Останній термін подачі заявок разом із супровідними документами – 15 лютого 2010 року.

Читати детальніше…